GLA:D – Godt Liv med Artrose i Danmark​

Hvad er GLA:D

Godt Liv med Artrose i Danmark (GLA:D), er et nationalt dansk initiativ, der sigter imod at hjælpe patienter med artrose i knæ og hofter (slidgigt). GLA:D bygger på de nyeste anbefalinger fra sundhedsstyrelsen vedr. behandling af knæ- og hofteartrose og siden projektets start i 2011 har patienterne landet over udvist stor tilfredshed og opnået målbar effekt i form af væsentligt færre smerter, forbedret funktionsniveau og større livskvalitet. De fleste vil kunne udskyde en eventuel operation i flere år og måske helt undgå den. Klinikken i Munkebo nær Kerteminde tilbyder dette forløb.

Hvad er artrose (slidgigt)?

Flere end en halv million danskere lider af artrose, eller ”slidgigt” som man indtil for nylig har sagt på dansk. Artrose er en degenerativ ledlidelse, hvor ledbrusken bliver tynd og uensartet. Dette medfører en øget belastning af leddet, hvilket ofte fører til symptomer fra de omkringliggende strukturer samt den underliggende knogle.​

Ordet slidgigt er imidlertid misvisende eftersom mange faktorer spiller ind på, hvorfor man får slidgigt. De væsentligste menes at være tidligere ledskade, overvægt, tungt arbejde, fysisk inaktivitet, svage muskler samt ikke påvirkelige faktorer som alder, køn og arv.

Herudover skaber ordet slidgigt en forståelse af, at man bør skåne leddet og bevare det som er tilbage. Dette er helt forkert! Ledbrusk skal belastes i en passende grad, således at der stimuleres til løbende fornyelse af brusken, hvorved degenerationen af leddet bremses.

Behandling af artrose

Behandlingen af artrose sigter mod at formindske symptomer og forbedre funktionen i leddet. Behandlingen omfatter først og fremmest information omkring lidelsen, specifik og målrettet træning samt ved behov vægttab. Behandlingen bør tilbydes så tidligt som muligt, men har vist effekt på både let, moderat og svær slidgigt.

Herudover kan der suppleres med forskellige former for medicin, terapeutisk behandling samt hjælpemidler som f.eks. indlægssåler , gangredskaber, skinner og lignende.

Såfremt ovenstående behandling ikke giver den forventede effekt, kan det hos et mindre antal blive aktuelt med en operation. Her skiftes leddet helt eller delvist ud med kunstige ledflader, der ofte giver betydelig symptomlindring men ikke nødvendigvis øget bevægelighed.​

Hvad indeholder GLA:D artrose skole

  • Indledende undersøgelse og tests hos GLA:D certificeret fysioterapeut.
  • Instruktion i individuelt træningsprogram fra GLA:D.
  • 2 sessioner af 1,5 times varighed med patientundervisning omhandlende artrose, samt behandlingsmuligheder og hjælp til selvhjælp.
  • 6 ugers specifik neuromuskulær træning på hold to gange om ugen.
  • Individuel opfølgning med terapeut efter 3 måneder.
  • Individuel opfølgning via spørgeskema efter 12 måneder.

Hvad skal du gøre for at deltage

Kontakt Klinikken Munkebo nær Kerteminde og meld dig til artroseskolen. Du vil her blive oplyst om, hvornår det næste hold forventes at starte. Du kan allerede nu bestille tid til den første konsultation hos fysioterapeuten og komme igang med træningen hjemme.

​​

Du kan læse mere på GLA:Ds hjemmeside

Artikler om GLAiD

Artikel i Politikken (2014)

Artikel fra Helse (2014)
I
ndslag i TV-avisen på DR (2013)

Du kan finde flere på GLAiDs hjemmeside​

Firma

Kiropraktor Marianne Kristensen

CVR: 26500621​

Adresse​

Bycentret 202

5330 Munkebo

Kontakt

Telefon: 65 97 52 00

E-mail: klinikken@klinikken-munkebo.dk